Podczas ostatniego Street Food Festivalu w Łodzi po raz kolejny jedliśmy przepyszne empanady w kruchym cieście serwowane przez Street Menu. Pomyślałam wówczas, że muszę wykorzystać pomysł na to danie, nieco je uprościć i zaserwować na jeden z obiadów. Ułatwieniem był mało wymyślny meksykański farsz i ciasto francuskie zamiast kruchego. Danie nie wymaga dużego nakładu pracy, a przy odrobinie fantazji może być fajnym pomysłem na obiad - niekoniecznie ten w tygodniu po pracy...ale może nawet bardziej świąteczny? Sami oceńcie.
Składniki:
500g wołowego mięsa mielonego
1 duża cebula
1 puszka czerwonej fasoli
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka wędzonej papryki
pół łyżeczki ostrej papryki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki keczupu lub koncentratu pomidorowego
opakowanie ciasta francuskiego
Cebulę kroimy w półtalarki i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju rzepakowego. Dodajemy mięso oraz kmin, wędzoną i ostrą paprykę. Smażymy kilka minut. Gdy mięso będzie już odpowiednio wysmażone wrzucamy na patelnie wypłukaną w letniej wodzie fasolkę. Dodajemy sos sojowy i keczup lub koncentrat. Dusimy około 15 minut.
Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i dzielimy na równe kwadraty. Na co drugim kwadracie układamy porcję farszu, przykrywamy czystym kwadratem i widelcem dociskamy brzegi tak, aby połączyć dwie warstwy ciasta ze sobą.
Empanady pieczemy około 20 minut w 200C - do czasu aż ciasto będzie rumiane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz