Naleśniki:
mleko
1 jajko
mąka
sól
gałka muszkatołowa
odrobina ziół prowansalskich
Farsz
200g szpinaku mrożonego
łyżka śmietany 18%
100g łososia wędzonego
pół kulki mozzarelli
Przygotowujemy ciasto na naleśniki według standardowego przepisu - do miski wlewamy na oko ilość mleka - ja przygotowywałam naleśniki na kilka sposobów, więc było to ponad pół litra mleka - jednak na 4-5 naleśników jedynie ze szpinakiem i łososiem wystarczy za pewne ok. 250ml. Dokładamy jedno jajko i miksując dodajemy mąkę, aż do uzyskania gładkiej nieco gęstszej masy. Doprawiamy solą i pozostałymi ziołami. Smażymy cienkie naleśniki wylewając średnią łyżkę wazową ciasta na bardzo rozgrzaną, lekko natłuszczoną olejem patelnię.
Szpinak podsmażamy w rondelku, doprawiamy solą i pieprzem oraz łyżką śmietany. Łososia wędzonego w plastrach wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy chwilę. Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki.
Na naleśnikach układamy ok. 2 łyżek szpinaku, odrobinę łososia i mozzarellę. Składamy do środka tworząc zamkniętą kopertę. Smażymy na rozgrzanej patelni na oleju rzepakowym po 2-3 minuty z każdej strony.
świetne:)
OdpowiedzUsuń