Obiecany przepis na mój test kulinarny - czyli dżem z nadmiaru ogromnej dyni!
Składniki:
dynia pokrojona w kostkę
jabłka pokrojone w kostkę
rodzynki
cukier
sok z kilku cytryn
Żel-Fix 1:3
cynamon
woda
kilka słoików
Celowo nie podaję ilości składników, bo wszystko zależy od smaku dyni i Waszego "widzimisię" - jedyne co jest pewne to to, że daję jedną paczuszkę Żel-Fix'u, aby uzyskać odpowiednia konsystencję dżemu.
Pokrojoną dynię i jabłka minimalnie podlewam wodą i duszę, aż zaczną się rozpadną. Dodaję garść rodzynek. Doprawiam - jeśli chcemy dżem bardziej słodki - dodajemy cukier, jeśli bardziej kwaśny sok z cytryn - u mnie było to ok. 50g cukru dla smaku i sok z 4 cytryn. Smak dżemu idealnie podkreśla odrobina cynamonu - więc i jego dodajcie! Na koniec wsypujemy Żel-Fix i zagotowujemy. Dżemem wypełniamy wyparzone i suche słoiki. Zakręcamy i odkładamy nakrętkami do dołu, aż do wystygnięcia.
Dżem jest pyszny! Mi nieco przypomina dżem z moreli, który uwielbiam!
Cudny ma kolor :)
OdpowiedzUsuń