Dziś na życzenie mojego Męża powstała zupa "przedszkolna", czyli zacierki na mleku. Pewnie dla większości zupa znienawidzona - my jakoś nie mamy z nią złych wspomnień, więc powstała na dzisiejsze śniadanie :) Wykorzystałam nadmiar zacierek, które ugotowałam wczoraj.
Przypomnę składniki na zacierki:
50g mąki
jajko ( jedno małe )
odrobina ciepłej wody ( około jednej łyżeczki )
szczypta soli
oraz do zupy - mleko :) dla tej porcji zacierek około pół litra - uzyskamy wówczas dwie porcje.
Wyrabiamy ciasto na zacierki i "skubiemy" je na gotujące się mleko - warto to robić na najmniejszym ogniu, aby mleko nam nie wykipiało. Gotujemy około 10 minut. Doprawiamy albo cukrem - jeśli chcemy wersję na słodko" lub solą.
o, to smaki mojego dzieciństwa! super przepis.
OdpowiedzUsuńbardzo sympatyczny blog :)
Dziękuję! A zacierki - to fakt - istne smaki dzieciństwa. My zaczęliśmy do nich wracać z chęcią :)
Usuń