Popijając bułgarskie Cabernet Savignon Oriachovitza, nie mogę się napatrzeć na cuda, które własnymi rękoma tworzy moja Teściowa. Zacznę od początku. Mam najlepszą Teściową na Świecie - nie lubię tego słowa - wolę zdecydowanie mieć Mamę :) Mama jest super! Poza tym nigdy nie wierzyłam w mit "Teściowa kontra Synowa". Nie będzie przesadą, jeśli powiem, że "urwałyśmy się" z jednej jabłonki ( choć, przedświątecznie, powinno być - z jednej choinki ). Od początku znalazłyśmy ze sobą wspólny język - odkryłyśmy wspólne pasje - gotowanie, dbanie o szczegóły w domu, decoupage - to tematy, które nigdy nam się nie kończą.

Państwo Ciasteczkowie:
Pisząc ten post siedzę jak na szpilkach czekając na mój dzisiejszy wypiek - cała prawda wyjdzie na jaw dopiero jutro - gdy sernik schłodzi się w lodówce. Wypiek niebanalny, w minionym roku skończył w rękach mojego Męża, który skrzętnie w dwa dni wyjadał niemal płynne ciasto z tortownicy. Dlaczego płynne? Otóż przepis przewiduje prawie dwugodzinną kąpiel wodną w piekarniku. Można domyślać się co stało się rok temu...z sernika zrobiła się zupa, przez nieszczelną formę! Teraz poszłam po rozum do głowy. Pomyślałam - co za różnica czy forma stoi w wodzie czy nad nią! I stanęła nad nią! Na razie wygląda ok. Testy organoleptyczne i degustacyjne oraz przepis - jutro :)
A wracając do wina. Oriachovitza Reserve 2009. Cabernet Suvignon. Bułgarskie wino, czerwone wytrawne o dość ciemnej barwie i nie kryjące swojej wytrawności. Choć lekkie to dość cierpkie. Bardzo pachnące owocami leśnymi. Zdecydowanie dla miłośników wytrawnych win.
Marysiu robisz sernik nowojorski? ozdoby piekne . w tym roku planuje z dziećmi robić filcakowe stwory choinkowe
OdpowiedzUsuńAsiu nie do końca nowojorski, bo z naszego zwykłego sera na sernik i z mascarpone - ale reszta prawie się zgadza :)
Usuńśliczne :)
OdpowiedzUsuń