
Składniki na spód:
1 tabliczka białej czekolady
50g miękkiego masła
30g cukru pudru
1 jajko
40g mąki
Potrzebujemy okrągłą rozpinaną formę. Ponieważ będziemy piec sernik w kąpieli wodnej, ale "nad" wodą, a nie w niej, forma nie musi być szczelna, ani niczym wyłożona. Rok temu poległam właśnie na tym etapie :) Zagniotki powstały od rękawa do pieczenia, którym wyłożyłam na wszelki wypadek formę - jest to jednak zbędne.
Przygotowujemy spód - czekoladę rozpuszczamy w metalowej miseczce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą - gdy cała się rozpuści odstawiamy, aby lekko przestygła. Masło ucieramy z cukrem i żółtkiem na gładką masę, dodajemy czekoladę i stopniowo mąkę. Białko jajka ubijamy na sztywno i na koniec mieszamy z powstałą masą. Masę wylewamy do tortownicy i pieczemy ok. 10 minut w 170C.
Składniki na masę:
0,5kg sera na sernik
0,5kg serka mascarpone
5 jajek
100ml śmietany 30%
4 łyżki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
dżem porzeczkowy ( lub inny wedle upodobań ) na wierzch ciasta
Sery miksujemy ze sobą, dodajemy stopniowo jajka, mąkę, cukier i śmietankę. Masę wylewamy na podpieczony spód. Na wierzchu robimy kleksy z dżemy i rozmasujemy je patyczkiem do szaszłyków, aby powstały fantazyjne wzorki.
Na dół piekarnika wkładamy naczynie z wodą. Może to być np. naczynie żaroodporne do połowy wypełnione wodą. Wkładamy sernik i pieczemy dwuetapowo: 15 minut w 170C i następnie 90 minut w 120C. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i sernik chłodzimy stopniowo otwierając drzwiczki. Sernik wstawiamy do lodówki na minimum całą noc, aby nabrał zwartek konsystencji.
Polecam korzystać raczej z opcji "grzałka góra-dół", a unikać termoobiegu.
Kusił mnie ten sernik od dawna, jednak jakoś go nie zrobiłam. Jak ja teraz tego żałuję !
OdpowiedzUsuń