Choć sezon szparagowy już dawno za nami - natrafiłam na zdjęcie naszego czerwcowego obiadu. Wygląda niepozornie - ale szparagowy smak rekompensuje wszystko.
Potrzebujemy:
kilka sztuk szparagów - u mnie zielone - ale mogą tez być białe
mięso milone - 250-300g
cebulkę
jajko
bułkę tartą
pomidora
sól
cukier
Sos beszamelowy:
2-3 łyżki masła
2-3 łyżki mąki
mleko
gałka muszkatołowa
szczypta soli
Szparagi gotujemy w lekko osolonej i osłodzonej wodzie z dodatkiem łyżki masła. Gotujemy do miękkości.
Mięso mielone przygotowujemy jak na kotlety mielone - podsmażamy posiekaną cebulkę, dodajemy ją do mięsa, dodajemy jajko, bułke tartą, doprawiamy do smaku. Formujemy kuleczki i smażymy je na patelni. Po usmażeniu nadziewamy na patyczek do szaszłyków na przemian z ćwiartkami z pomidorów. Lekko solimy pomidory.
Przygotowujemy sos beszamelowy - masło roztapiamy w małym rondelku, dosypujemy mąki i chwilę podsmażamy mieszając. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając ( najlepiej małym mieszadełkiem ) dodajemy mleko. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji ponownie podgrzewamy, aby lekko zgęstniało, jeśli konsystencja jest za rzadka. Doprawiamy solą i szczyptą gałki.
Sosem polewamy szparagi, serwujemy z szaszłykami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz