Mielone z łososia, burgery z łososia, kotlety z łososia - jak kto woli. Jak zwał tak zwał - niezmienne jest jedno - smak - urzekło mnie to danie. W zeszłym roku odkryłam mielone rybne i już tamte miały u mnie dużego plusa - te są fantastyczne! A ich przygotowanie nie wymaga więcej czasu niż przyrządzenie zwykłych mielonych.
Składniki:
350g łososia
1 cebula
ząbek czosnku
pół szklanki ugotowanej kaszy kuskus
kilka suszonych pomidorów
łyżka musztardy
garść natki pietruszki
sól, pieprz, papryka słodka/ostra
Łososia siekamy w drobną kostkę. Drobno posiekaną cebulę szklimy na odrobinie oliwy z oliwek, pod koniec dodajemy posiekany czosnek. Dodajemy do łososia razem z kaszą kuskus i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz łyżką musztardy i pietruszką. Wyrabiamy masę i formujemy kotleciki, które smażymy na dobrze rozgrzanej oliwie z oliwek.
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńpięknie wyglądają. uwielbiam łososia pod każdą postacią i z pewnością spróbuję wyczarować takie kotleciki :)
OdpowiedzUsuń