Do zrobienia tego ciasta zachęcił mnie blog Kingi Paruzel. Bardzo lubię jej pomysły, a do tego ciasta zachęciły mnie dodatkowo przepiękne zdjęcia. Ciasto jest proste, co ciekawe nie wymaga pieczenia. Jego smak dojrzewa z każdym dniem - doszliśmy do wniosku, że najlepiej smakowało trzeciego dnia. Jest dość niewielkie, bo do jego wykonania wykorzystuje się najmniejszą okrągłą blachę, zatem aż sama się dziwię, że tyle wytrzymało - może dlatego, że jest dość sycące - zawiera orzechy i banany. Niestety przy okazji nie należy do tanich. My na sam koniec stwierdziliśmy, że najbardziej do gustu przypadła nam zielona część, więc kolejnym razem zrobię je w wersji zielonej na herbatnikowym spodzie - resztę pominę. Ale dziś ciasto w pełnej krasie!
Składniki:
Część daktylowa (na spód):
8 daktyli bez pestek
100g mielonych migdałów
2 łyżki wiórek kokosowych
szczypta soli
Część limonkowa (nasza ulubiona):
1 awokado
otarta skórka i sok z 1 limonki
100g namoczonych* wcześniej orzechów nerkowca (*moczyć w wodzie minimum godzinę)
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki wiórków kokosowych
szczypta soli
Część bananowa:
1 banan
sok z połowy cytryny
100g namoczonych* wcześniej orzechów nerkowca (*moczyć w wodzie minimum godzinę)
2 łyżki wiórków kokosowych
+ plasterki z 1 limonki do ozdoby
W blenderze miksujemy daktyle. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy jeszcze chwilę. Masą wykładamy spód małej tortownicy, ugniatamy dłonią lub łyżką. Naczynie blendera myjemy i umieszczamy w nim składniki na część limonkową. Blendujemy. Masę układamy na daktylowym spodzie. Całość umieszczamy w lodówce. Przygotowujemy ostatnią część ciasta - do czystego naczynia blendera wkładamy składniki na masę bananową. Blendujemy do uzyskania gładkiego kremu. Wykładamy na wierzch ciasta. Ciasto umieszczamy w lodówce najlepiej na całą noc. Ciasto dekorujemy plastrami limonki.
GENIALNE! MUSI BYĆ OBŁĘDNIE PYSZNE!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńjakie smaki:)
OdpowiedzUsuńKusisz :-)
OdpowiedzUsuńMusiało smakować ciekawie :) Wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuń