Jest jesień, są jabłka, czas na ciasto z jabłkami - u mnie to jabłecznik w kratkę uwielbiany przez męża - co prawda zapewne nie umywam się w tym temacie do Teściowej, ale przyznam, że był to mój "pierwszy raz" z kratką. Zaserwowana z moimi ulubionymi lodami waniliowymi smakowała według mnie wybornie. Może kolejnym razem dodałabym nieco mniej cukru.
Składniki:
3,5 szklanki mąki
2 jajka
kostka masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany (12 lub 18%)
jabłka antonówki - kilka sztuk - u mnie 6
0,5 szklanki cukru
łyżka cynamonu
jeden cukier waniliowy
tłuszcz i bułka tarta do blachy
cukier puder i mięta do dekoracji
Mąkę miksujemy z pokrojonym masłem, dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę. Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 3/4-1/4. Większą część ciasta
wałkujemy i wykładamy nim natłuszczoną blachę i wysypaną bułką tartą blachę. Obrane jabłka kroimy w plasterki, posypujemy cukrem,
cukrem waniliowym i cynamonem. Mieszkamy i odstawiamy na kilka minut, po czym wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy około 5-10 minut. Wykładamy na blachę z ciastem. Z pozostałego ciasta wycinamy paseczki,
układamy w kratkę. Pieczemy w 180C około godziny ( aż ciasto na wierzchu będzie rumiane).
Bardzo ładnie wygląda, prezentuje się super apetycznie
OdpowiedzUsuńCiacho lux nic dodać ,ani też ująć
Pozdrawiam)
PYCHA!! UWIELBIAM CIASTA Z JABŁKAMI ;ZAPRASZAM NA MOJ JABŁECZNIK Z KOKOSEM;POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/jabecznik-z-kokosem.html