Potrzebujemy - na dużą porcje dla 1 osoby lub 2 małe porcje dla 2 osób:
małą miseczkę kuskusu ( do miseczki wsypujemy kuskus, lekko solimy i mieszamy suche ziarenka, zalewamy wrzątkiem tak, aby woda była około 1cm ponad kaszę, przykrywamy i zabieramy się za resztę warzyw)
1 cebulę
1 paprykę czerwoną
1 marchew
odrobina zielonej pietruszki
10 czarnych oliwek
czosnkowa oliwa z oliwek
masło klarowane
sól
pieprz
Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle, gdy będzie szklista dodajemy startą na grubych oczkach tarki marchewkę, dusimy 2-3 minuty, dodajemy pokrojoną paprykę. Wszystko podsmażamy do chwili, gdy będzie miękkie. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy pokrojone w talarki oliwki, posiekaną pietruszkę i łyżeczkę czosnkowej oliwy z oliwek.
Na koniec wrzucamy na patelnię kuskus i smażymy jeszcze minutę.
Gotowe!
Myślę, że w wersji z sosem majonezowo-jogurtowo-czosnkowym - taka mieszanka kuskusu i warzyw byłaby idealną sałatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz