Improwizacji ciąg dalszy. Dziś postanowiłam zrobić coś "na słodko". Już dawno myślałam o wykorzystaniu brzoskwini z puszki - i dziś się udało.
Potrzebujemy:
podwójną pierś z kurczaka
cebulę
4 połówki brzoskwini
2 łyżki śmietany
2 łyżki śmietany
sól
pieprz
1 łyżkę czerwonej ostrej papryki
1 łyżkę cynamonu
1 łyżkę bazylii
1 łyżkę curry
garść natki pietruszki
masło klarowane
1 marchewkę
10dkg dyni
garść rodzynek
odrobinę natki pietruszki
2 ząbki czosnku
5 oliwek
masło klarowane
ryż basmati
Ryż basmati gotujemy według przepisu z opakowania.
Na patelni podsmażamy na klarowanym maśle pokrojoną cebulę. Kroimy pierś, ząbek czosnku. Posypujemy lekko solą i pieprzem. Wrzucamy do podsmażonej cebuli. Dusimy chwilę i dodajemy przyprawy oraz pietruszkę i na końcu śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przyrządzamy warzywa - marchew i dynię kroimy w cienkie słupki - wrzucamy na rozgrzane masło klarowane. Dodajemy rodzynki, pokrojone w talarki oliwki, posiekaną pietruszkę i czosnek.
Danie jest nieziemskie. Wspaniale zaspokoi wszystkim miłośników mięs na słodko. Polecam!
wyglada calkiem dobrze:D
OdpowiedzUsuńKasiu, na dodatek jest genialnie pyszny! Polecam Wam!
Usuń