Zupa z rydzy to mój eksperyment kulinarny - i choć budził moje wątpliwości, ostatecznie zakończył się sukcesem. I to chyba już ostatni przepis "rydzowy" w tym sezonie.
Potrzebujemy:
300g rydzy
2l wywaru warzywnego
jedną dużą cebulę
jedną dużą marchew
śmietanę 18% do zup i sosów
koperek
przyprawy do smaku
Przygotowujemy bulion, zagotowujemy go. Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulkę, lekką ją rumienimy, po czym dodajemy pokrojone rydze i startą na tarce marchew. Całość solimy szczyptą soli, smażymy ok. 10 minut. Dodajemy zawartość patelni do bulionu, dodajemy śmietanę. Zupę gotujemy ok. 30 minut ( w zasadzie polecałabym nawet przygotowanie jej kilka godzin przed podaniem, aby przeszła smakiem grzybów ). Doprawiamy solą i pieprzem, jeśli trzeba.
Można serwować z koperkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz