piątek, 25 października 2013

Zapiekanka makaronowa z ajvarem

Ajvar to coś co już dawno planowałam przetestować - w końcu czekający w spiżarni słoiczek doczekał się swojego dnia. Padało ponownie na zapiekankę ( ostatnio ta forma potraw najlepiej sprawdza mi się w domu ze względu na szybkość przygotowania i to, że przeważnie taki obiad wystarcza na dwa dni ). 



Do dzisiejszej zapiekanki potrzebujemy:

makaron penne - około jednej paczki 400-500g
słoiczek ajvaru
śmietankę 36%
garść natki pietruszki
10-15 czarnych oliwek
pół pęta chudej kiełbasy
jedną czerwoną paprykę
dwie garście sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach


Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy pokrojoną w półtalarki kiełbasę - czekamy aż puści tłuszcz, dorzucamy wtedy pokrojoną paprykę - podsmażamy wszystko razem kilka minut, a następnie dodajemy słoiczek ajvaru i ok. 100ml śmietany - wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego sosu. Na koniec dodajemy pietruszkę i pokrojone oliwki. 

Odcedzony makaron mieszamy z zawartością patelni i połową sera żółtego - wykładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 160C około 30 minut - na pięć minut przed końcem posypujemy zapiekankę resztką sera żółtego.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...