Jedno z pierwszych dań Kuchni Lidla jakie przetestowaliśmy i szczerze polecamy. Dawno nie przyrządzałam, ale koniecznie muszę powtórzyć, bo było wyśmienite i zniknęło w jeden wieczór!
Potrzebne będą:
- 200g ciasta francuskiego
- 5 jajek
- 100ml śmietany 30%
- 2 pomidory
- łosoś wędzony ok. 150g
- szczypiorek
- kulka mozzarelli
- łyżeczka masła
- bazylia
- sól
- pieprz
Pomidory parzymy, obieramy i kroimy w kostkę. W misce mieszamy jaja, śmietankę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Foremkę do tarty przygotowujemy do pieczenia, smarując masłem. Wykładamy ją schłodzonym ciastem francuskim ( może być oczywiście gotowe ). Nakłuwamy widelcem spód, aby nie powstały niekontrolowane wybrzuszenia :). Na cieście układamy łososia, rozdrobnioną mozzarellę, posypujemy szczypiorkiem, układamy pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy jajkami wymieszanymi ze śmietanką. Możemy posypać świeżą lub suszoną bazylią.
Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temp. 160C przez ok 20-25min ( do lekkiego zarumienienia się tarty ).
Smacznego!
Wygląda świetnie, ten łosoś mnie kusi: )
OdpowiedzUsuń