Sezon na dynię już trwa i rozkręca się na dobre. Czas zatem na pierwszy w tym roku przepis z dynią w roli głównej. Przepis na ciasto zaczerpnęłam z http://www.mniammniam.com/ . Ciasto bardzo przypomina moje ciasto marchewkowe, na które przepis znajdziecie w ubiegłorocznych przepisach. Jest pyszne, wilgotne. Smakuje wybornie z moją ukochaną konfiturą morelową. Nad całością góruje wspaniale kwaskowy, cytrynowy lukier. Ślinotok!! (ciasto nie doczekało większej ilości zdjęć :) ).
400 g dyni (może być mrożona)
400 g mąki
3/4 szklanki cukru
200g masła (lub 200ml oleju słonecznikowego)
3 jajka
szczypta soli do ubicia piany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej cytryny
2-3 krople aromatu waniliowego
konfitura morelowa ( lub inny dowolny raczej kwaskowy dżem)
sok z połowy cytryny
cukier puder w ilości niezbędnej do powstania lukru (zależy od ilości soku z cytryny)
skórka pomarańczowa i pistacje do dekoracji
400 g dyni (może być mrożona)
400 g mąki
3/4 szklanki cukru
200g masła (lub 200ml oleju słonecznikowego)
3 jajka
szczypta soli do ubicia piany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej cytryny
2-3 krople aromatu waniliowego
konfitura morelowa ( lub inny dowolny raczej kwaskowy dżem)
sok z połowy cytryny
cukier puder w ilości niezbędnej do powstania lukru (zależy od ilości soku z cytryny)
skórka pomarańczowa i pistacje do dekoracji
Pokrojoną w dużą kostkę dynię pieczemy w 200C około 30 minut, aby zaczęła się rozpadać. Studzimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Miękkie masło, żółtka, cukier miksujemy na gładką masę. Dodajemy skórkę z jednej cytryny, aromat waniliowy oraz dynię. Miksujemy krótko do połączenia się składników. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie miksujemy - masa będzie dość gęsta. Na koniec delikatnie i już łyżką, nie mikserem mieszamy masę z pianą z białek. Wykładamy do tortownicy wysmarowanej odrobiną tłuszczu i posypanej bułką tartą. Pieczemy około godziny w 180C.
Ciasto, gdy wystygnie kroimy na pół i smarujemy konfiturą. Z soku z cytryny i cukru pudru przygotowujemy lukier, którym smarujemy wierzch ciasta. Posypujemy skórką i pistacjami.
PYSZNE!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz