Od dawna zabierałam się za zrobienie zupy z kukurydzy - jakoś nie przekonywała mnie czysta zupa krem z kukurydzy, aż w końcu trafiłam na przepis z pieczoną papryką! Wprowadziłam małe modyfikacje i wyszło super!
Potrzebujemy:
puszkę kukurydzy
2 papryki czerwone
1 cebulę
1 dużego ziemniaka
ok. 1,5l bulionu drobiowego ( może być też warzywny )
ząbek czosnku
100ml śmietany 18% do zup i sosów ( lub mniej dietetycznie - kremówki )
sól
łyżeczkę tymianku
łyżeczkę kurkumy
łyżeczkę bazyli
łyżeczkę oregano
olej rzepakowy
Paprykę w całości wkładamy do piekarnika ustawionego na 200C - pieczemy kilka minut, aż zauważymy, że skórka zaczyna się marszczyć - wtedy wyjmujemy ją, czekamy aż ostygnie, obieramy ze skórki, wykrawamy ogonki, gniazda nasienne i kroimy w paski.
Na rozgrzanym oleju ( najlepiej w teflonowym garnku lub garnku o grubym dnie - ale może też być patelnia ) podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, gdy będzie już zarumieniona dodajemy posiekany ząbek czosnku. Po chwili dorzucamy paprykę i podsmażamy chwilę. Dodajemy tymianek, kurkumę, bazylię i oregano. Smażymy jeszcze kilka minut a następnie zalewamy bulionem ( jeśli ktoś smażył na patelni to robi odwrotnie :) - tj. wrzuca zawartość patelni do garnka z bulionem).
Bulion w podsmażonymi warzywami zagotowujemy i wrzucamy pokrojony w kostkę ziemniak. Gotujemy 20 minut. Dodajemy puszkę kukurydzy i miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą.
Jeśli ktoś lubi kremowe smaki i zabielane zupy to dodajemy śmietanę, ale zupa idealnie smakuje również bez niej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz