poniedziałek, 29 września 2014

Paprykowy keczup - paprykowy sos w słoikach na zimę

To fenomenalny dodatek do kanapek, mięs, może też służyć jako sos do makaronów lub innych dań. Świetnie nada się też na dip chociażby do nachos'ów! Przepis dostałam od Teściowej, której wyrób tak przypadł mi do gustu, że nie mogłam się powstrzymać, aby nie przygotować kilku słoików na zimę. Podaję przepis na ok. 10 słoiczków po 300g każdy. 


Składniki: 

3kg oczyszczonej papryki czerwonej słodkiej
2 małe papryczki ostre (gorąco polecam kroić je w rękawiczkach)
1 szklanka cukru (zwykły lub brązowy)
3/4 szklanki octu winnego (może być zwykły)
2 płaskie łyżeczki soli
4 liście laurowe
1 główka czosnku
600g przecieru pomidorowego w słoiczkach

Paprykę oczyszczoną z gniazd nasiennych, nieobraną, pokrojoną na mniejsze cząstki i obrane ząbki czosnku przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Gotujemy około 30 minut, po czym dodajemy kolejne składniki. Mieszając gotujemy dalej, uważając, aby całość się nie przypaliła, do czasu aż uzyskamy odpowiednio gęstą konsystencję (jak keczup). Wyjmujemy liście laurowe i gotującą się masę przekładamy do pasteryzowanych słoików *(pasteryzujemy umieszczając umyte słoiki i nakrętki w piekarniku nagrzanym do 100C). Przed nałożeniem ręcznikiem papierowym wycieramy brzeg i gwint słoika. Napełniony słoik zakręcamy mocno i odwracamy do góry dnem - wszystkie słoiki nakrywamy ścierką i pozostawiamy do ostygnięcia. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz