niedziela, 2 listopada 2014

Śledź curry na słodko - z rodzynkami i suszonymi śliwkami

Odkryłam kolejny genialny sposób na śledzia...Mojego ukochanego śledzia! Oto on:

Składniki:

4 filety śledzia
1 cebula
1 liść laurowy
4 ziarnka ziela angielskiego
1 łyżeczka curry
garść rodzynek
kilka sztuk śliwek suszonych
czubata łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki majonezu
woda
sól, pieprz do smaku

Cebulkę kroimy w półtalarki i podsmażamy do zeszklenia na oleju. W międzyczasie dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie oraz łyżeczkę curry ( dokładnie rozprowadzamy przyprawy). Dodajemy rodzynki, pokrojone drobniej śliwki suszone i koncentrat. Wlewamy pół szklanki wody i mieszamy dokładnie do czasu, aż koncentrat połączy się w jednolitą całość z resztą - dusimy kilka minut.Studzimy. Dodajemy majonez i doprawiamy do smaku. Łączymy z pokrojonymi w centymetrowe paski lub kostkę śledziami. Dajemy się im przegryźć minimum 3-4 godziny! Najlepiej całą noc! Są pyszne!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...